Serebral Palsi Nedir? Yorum Yap

Serebral Palsi Nedir?

Medikal kavram olarak serebral palsi, beyin felci olarak bilinir. İnsan vücudundaki kasların hareketlerini, vücudun duruşunu etkileyen bir grup fiziksel engel durumuna verilen isimdir. Çoğunlukla doğumdan önce olmak üzere beynin gelişimi sırasında meydana gelen hasarlar sonucu ortaya çıkmaktadır. Bu sebeple medikal anlamda tespit edilmesi için bebeklik ve okul öncesi yıllar son derece önemlidir.

Serebral Palsi Belirtileri

Farklı pek çok belirtisi olabilir. Aşırı salya akıtma ilk akla gelen belirtiler arasında. Yutma problemi ile birlikte görülmesi düşünülür. Denge ve kas koordinasyonu eksikliği olması, emme ya da yeme sırasında güçlük çekmek, kolları yukarı itme oturma emekle gibi motor becerilerinin kazanılmasında gecikme olması, öğrenme zorlukları, sert kaslar ve abartılı reflekslerin olması, titreme veya istemsiz hareketlerin ortaya çıkması, yavaş, kıvranma şeklinde hareketler gibi çok sayıda belirtisi olabilir.

Çocuk büyüdükçe ortaya çıkan bazı belirtiler;

  • İdrar kaçırma
  • Ruh sağlığı sorunları
  • Anormal dokunma – ağrı algıları
  • Ağız hastalıkları
  • Görme ve duyma güçlüğü
  • Havale ve titreme nöbetleri gibi belirtileri de olabilir.

Serebral Palsi Tedavisi

Uzman doktor tarafından teşhis konması ve sürecin takip edilmesi son derece önemlidir. Bu süreçte çocuğun bakımı son derece titiz şekilde yapılmalıdır. İdrar kaçırma belirtisinin olması durumunda önerilen hasta bezi kullanımı bu süreçte işinize yarayabilir. Ancak bunun dışında farklı çözüm önerileri ile hareket ederek tedaviyi sağlamak önemlidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir