Nebülizatör nedir , ne için kullanılır ve nasıl kullanılır? Yorum Yap

Nebülizatör nedir , Nebülizatör ne için kullanılır ve nebül cihazı nasıl kullanılır?

Nebülizatör cihazları temel olarak piston ile çalışan kompresör sistemidir, Hava basıncının sıkıştırılması ve sıvıya belirli aralıklardan üflenmesiyle “sis” oluşturmak suretiyle sıvının parçalanmasını sağlayan cihazlardır.

Bazı cihazlarda bu işlem sadece kompresör ve hava ile değil ses dalgaları yoluyla da yapılabilir. Ancak genelde kullanılan nebülizatör cihazları kompresör yardımıyla hava basıncının kullanılması şeklinde olan cihazlardır. Oda nemlendirici cihazların mekanizması da benzer bir şekilde çalışır.

Nebülizatör ne için kullanılır?

Sıvı parçalanıp sis ve buhar haline getirilir. Böylece tıkanmış bronşların en derinlerine kadar ventolin buharı ulaşır. Her halukarda ilaçların daha mikronize bir şekilde akciğer derinliklerine kadar ulaşması sağlanır. Böylece Ventolin ve benzeri ilaçlar akcigerlerde gevşeme ve rahatlama yapmış olur. Nebülizatör cihazlarında, kullanım amacına uygun olmak kaydıyla ilaç kullanılması gerekirken, hastalık durumuna göre ilaç içerisine birkaç damla su ilavesi yapılabilir. ciddi olmayan durumlarda (sigara içilmesi ,kirli hava solunması vs gibi) geçici rahatsızlık durumlarında, direk saf su katılıp solunabileceği gibi bazen tuzlu su katılarak solunum rahatlatılabilir. Böyle bir durum akciğerlerin yumuşamasına ,kasların gevşemesine ve bronşların açılması – rahatlamasına yol açacaktır.

Nebülizatör hangi mevsimlerde çok kullanılır

Nebülizatör cihazları ve kısmen buhar cihazları kış aylarının cihazlarıdır. Yaz aylarında ve sıcaklarda insanların açık hava tercihlerinin çok olması ve ÜSYE (üst solunum yolu enfeksiyonları) nın az olması ve genel olarak akciğer problemlerinin daha az olması sebebiyle nebülizatör cihazlarına pek ihtiyaç olmamaktadır. Ancak kış ayları bir çok yönden bu durumu tam tersine çevirir.

Kış aylarında sobalar, kaloriferler yoluyla odun, kömür gibi havayı kirleten ürünlerle hava kirliliği artar. Genel olarak havanın daha kirli olabilmesi ve insanların daha kapalı alanlarda durmak – yaşamak zorunda kalmaları akciğerleri normalden fazla zorlamaktadır. Sigara içilmesi gibi akciğer düşmanı durumların, açık alanlardan kısmen de olsa kapalı alanlara taşınması ve her türden kapalı ve sağlıksız hava solunması durumları oluşur. Bu durum kış aylarında akciğer problemlerinin zirve yapmasına yol açar. Böylece oluşabilecek problemlerde nebülizatör cihazları, tıkanan ve kısmen ağrılara da yol açan durumların rahatlamasına ve mukus,balgam gibi birikimlerin yumuşamasına yol açıp vücuttan atılmalarını da kolaylaştıracaktır.

Nebülizatör ve Hijyen

Nebülizatör cihazlarının kullanımında dikkat edilecek en önemli husus “hijyen” olmalıdır. Özellikle solunum yolu enfeksiyonlarının bulaşıcı olabildiği unutulmamalıdır. Her kullanım sonrası maskelerin sabun ve ılık su ile iyice yıkanması ve durulanması – kurutulması gerekmektedir. Ayrıca maskelerin tek bir kişi tarafından kullanılması gerekmektedir. Bazen nebülizatör gibi cihazların birden fazla kişi tarafından kullanıldığı da bilinmektedir. Genel uzman görüşüne göre bu durumdan kaçınmak gerekir. Özellikle aynı maskeyi birden fazla kişinin asla kullanmaması gerekmektedir. İlaç ile birlikte nebül kullanımından sonra yüzün ılık suyla yıkanması tavsiye edilmektedir.

Nebülizatör cihazlarının ilaç katılan nebülizer kutusunun üst kısımlarında minik bir huni şeklinde plastik parça bulunur. Bu parça kompresörün üflediği havayı ventolin ve-veya su ile çırpılarak suyu mikronize etmekte ve bir nevi “sis” oluşmasına yol açmaktadır. Bu parçalar çok hassas olup oynama veya eğilme, bükülme durumlarında görevini düzgün yapamaz hale gelmektedir. Bu duruma da dikkat etmek gerekir.

Genel,yaygın kanının aksine nebülizatör cihazlarının kullanımı için hasta olmak gerekmez. Özellikle çok sigara içenlerin sabahları saf su kullanarak akciğerlerine birkaç dakika da olsa nebülizatör buharı üflemeleri akşamdan içilen sigaranın yarattığı sabah tıkanıklıklarını rahatlatır. Bu durumda da unutulmamalıdır ki nebülizatör ve nebülizatör maskelerinin temizliği asla ve asla ihmale gelmemelidir.

Nebülizatör cihazı içerisine aldığı havayı kompresör vasıtasıyla “üfleyen” bir cihaz olduğu için havadaki toz vs parçacıklar için içerisinde filtre görevi gören minik süzgeçleri vardır. Bu filtreler düzenli aralıklarla (kullanım sıklığına ve ortamdaki hava kalitesine göre) değiştirilmelidir. Takribi 3-6 ay aralıklarında ddeğiştirilmeleri tavsiye edilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir