Spina Bifida Nedir ?
Spina Bfida, çocukluk çağında en çok görülen doğumsal anemilerden bir tanesidir. Spina Bfida, Latincede ayrık, açık anlamına gelen bir kelimedir. Hastalığın anlamı ise, omuriliğin omurga kemiği arasından çıkması ve omurganın kemiklerinin bu sebeple kapanmaması anlamına gelmesidir. Bu rahatsızlık bir dizi bulgular oluşturmaktadır.
Genellikle, nedeni çok bilinmemekle birlikte folik asit eksikliğinden oluşan bir rahatsızlıktır. Bunun yanı sıra, genetik aktarımların da sebep olduğu söylenmektedir. Aynı zamanda, spina bifida hastalığı olan bir çocuğu dünyaya getiren annenin diğer çocuklarının sipina bifida hastalığının olması yüksek ihtimaldir. Ek olarak, gebelik sırasında kullanılan bazı ilaçlar da bu hastalığa sebep olabilmektedir.
Sipina bifida rahatsızlığı bulunan çocuklarda bacaklarda hareketsizlik, mesane ve idrar problemleri, obezite, kollarda güç kaybı, skolyoz, kalça ve dizlerde kontraktür, seksüel disfonksiyon ve fertilite, artmış depresyon sıklığı, yüksek latex alerjisi gibi birçok sıkıntı meydana gelir. Çoğu spina bifidalı hastaya hidrofilik katater sonda takılarak yaşamını sürdürmektedir. Ayrıca hidrofrilsa dediğimiz beyin omurilik sıvısının rahat dolaşamamasından kaynaklanan başta büyüme ile de seyreden birtakım ekstra bulgular da görülebilmektedir.
Spina Bifidalı çocuklar doğduktan sonra hastalıklı keseler doğumdan sonra alınsa bile çocuğun sinirlerinde birtakım problemler oluşmuştur. Bu sıkıntıları düzeltebilmek adına da rehabilitasyon süreci gerekmektedir. Rehabilitasyon süreçlerinde birçok spina bifidalı çocuk yürüyebilse de birçoğu yatağa bağlı bir şekilde yaşamanı sürdürmektedir. Aynı şekilde, idrar ve mesane problemleri yaşamaları da spina bifidalı çocuğun yaşamını tek başına sürdüremeyeceği anlamına gelmektedir. Bu bağlamda, hidrofilik katater sonda ve hasta bezleri, spina bifidalı çocuğun bakımında hayat kurtaracak derecede önem taşımaktadır.
Bunun sebebi ise, mesane ve idrar problemi yaşayan bacaklarında ve kollarında hareket problemi olan kişilere hidrofilik katater sonda takılması durumunda kolay bir şekilde üretra bölgesine yerleştirilip çıkartılabilmektedir. Bu sayede, spina bifidalı hastaların bakımı daha kolaylaşacaktır. Bunun yanı sıra, spina bifidalı hastaların bakımında kullanılan bir diğer hayat kurtarıcı ise, hasta bezleridir. Hasta bezleri, bu bezler hidrofilik katater de olduğu gibi üretra bölgesine kolayca yerleştirilir ve bu sayede hasta bakımı oldukça kolaylaşır.