İnkontinans Nedir. Üriner inkontinans ve fekal (anal) inkontinans olarak ayrılan iki farklı idrar ve gaita kontrolünün geçici veya kalıcı olarak olmaması durumudur.
Üriner inkontinansa (idrar kaçırma) Bir çok etken sebep olabilir. Stres , sıkışma, idrar yolu enfeksiyonları, aşırı şişmanlık, mesanenin nörolojik disfonksiyon bozuklukları, Pelvik taban kaslarındaki gevşeklik, kullanılan bazı ilaçlar vs. İdrar kaçırma durumu kısa süreli ve az miktarda olabildiği gibi mesanenin tamamına yakın bir kısmının boşalması şeklinde de görülebilmektedir. Ani korku ve heyecan durumları da inkontinansa sebep olabilir. Sadece insan değil, tüm canlıların vücudu, ani stress ve heyecan anlarında ,idrar ve gaita kontrolünü bırakmaya ve vücuttan atabileceği gereksiz ne varsa atabilmeye göre evrimleşmiştir. Hayati tehlike anlarında bu gibi ağırlıklardan kurtulabilmek çok çok önem taşımaktadır. Belgesellerde çoğu zaman yırtıcılardan kaçarken hayvanların bu gibi davranışlar sergilediğinize şahit olabilirsiniz.
Fekal inkontinansta ise en hafif şekilde gaz kaçırma ve daha ağır durumlarda gaita kaçırma şeklinde olur. Bu inkontinans türünün de birçok sebebi vardır. Yaş ilerledikçe fekal inkontinans miktarı artmaktadır.
İshal gibi rahatsızlıklar anal inkontinansın şiddetini arttırabilir. Bu rahatsızlık belli bir sürenin üzerine çıkarsa ciddi sorunlara yol açabilir. Böyle durumlarda lifli gıdalardan kaçınmak gerekebilir. Anal sfinkter kaslarının gevşemesi , kasılması ve benzeri durumlarda bu tarz inkontinans rahatsızlıklarına sebep olabilir.
Her tür inkontinans rahatsızlıkları sosyal yaşamı ciddi etkileyen ve ilerleyen durumlarda rahatsız kişileri psikolojik olarak da zor durumda bırakan sorunlara yol açabilir.
Yetişkinler için hasta altı bezleri (belbantlı ve külotlu şekilde olabilen) ,Daha hafif düzeyler için inkontinans ve mesane pedleri bu gibi rahatsızlıkları olan kişiler için hayat konforuna ve sosyal hayatın sorunsuz devamının sağlanması adına kullanılan oldukça faydalı ürünlerdir.